torstai 26. marraskuuta 2015

Keskipohjalaismaisemaa

Tässä maisemakuvia kotiseudultani

Kunta: Veteli
Kylä: Isokylä

Veteli (ruots. Vetil) on Suomen kunta, joka sijaitsee Keski-Pohjanmaan maakunnassa. Kunnassa asuu 3 330 ihmistä,[2] ja sen pinta-ala on 520,91 km2, josta 18,60 km2 on vesistöjä.[1] Väestötiheys on 6,63 asukasta/km2.

Vetelin naapurikunnat ovat Evijärvi, Halsua, Kaustinen, Kruunupyy, Lappajärvi, Perho ja Vimpeli.
Veteli on tunnettu erityisesti Kemoran moottoriradasta, jossa järjestetään vuosittain valtakunnallisiakin moottoriurheilutapahtumia.

Vetelissä on muun muassa urheilutalo, jossa uimahalli, jalkapallo- ja pesäpallokenttiä ja urheilukenttä. Lisäksi Tunkkarilla, Räyringissä ja keskustassa on jääkiekkokaukalot. Vetelissä on useita uimarantoja, hotelli, päiväkoti, kolme alakoulua, yläkoulu ja lukio. Vetelin pääkirjasto on peruskorjattu ja laajennettu vuonna 2005. Vetelissä ilmestyy Perhonjokilaakso-paikallislehti.

 
Keski-Pohjanmaa (ruots. Mellersta Österbotten) on maakunta Länsi-Suomessa Merenkurkun rannalla. Sen naapurimaakunnat ovat Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnat. Keski-Pohjanmaa jakautuu hallinnollisesti kahteen seutukuntaan, Kokkolan seutukuntaan ja Kaustisen seutukuntaan. Pohjanmaasta, Etelä-Pohjanmaasta ja Keski-Pohjanmaasta käytetään yhteisnimitystä Pohjalaismaakunnat.

Keski-Pohjanmaan maakuntalintu on kiuru (Alauda arvensis), maakuntakukka on kissankello (Campanula rotundifolia), maakuntakala on siika (Coregonus lavaretus) ja maakuntakivi on gneissi. Keski-Pohjanmaalla yleisin gneissityyppi on kiillegneissi.

Keski-Pohjanmaan maakuntalaulu on Keski-Pohjanmaan laulu.

Maakunnan pinta-ala on 6 462,95 km², josta on maa-alueita 5 019,36 km², sisävesiä 199,53 km² ja merialueita 1 244,07 km². Suurin kunta pinta-alaltaan on Kokkola. Keski-Pohjanmaan kunnista Kokkolalla on eniten merialuetta ja Lestijärvellä eniten sisävesialuetta. Asukasluvultaan Keski-Pohjanmaa on Suomen maakunnista Suomen toiseksi pienin ja Suomen manneralueen pienin maakunta.

Nykyinen Keski-Pohjanmaan maakunta ei ole täysin sama asia kuin kulttuurillinen Keski-Pohjanmaa, sillä kulttuurillinen Keski-Pohjanmaa ulottuu maakunta- ja läänirajojen yli nykyisten Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien puolelle. Aikaisemmin myös Keski-Pohjanmaan maakunta ulottui myös nykyisen Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueelle.

Kotikyläni tienviittoja

Raivaajapatsas katselee Vetelinjokilaaksoon Vetelin kirkolta
 
 
 
 Räyringinjärvi ja kylämaisemaa
 
 
 

Perhonjoki Tunkkarin sillan kohdalla  
 
 
 
Perhonjoki Forsbackassa
 

 
 
Perhonjoen laaksoa

 
Hyvin hoidettu metsä kasvaa
 
 
 
Maanviljely on yhä tärkeä elinkeino
 
 
 
Monet pellot ovat menneet pakettiin
 
Kivikauden siirtolohkareita

3 kommenttia:

  1. Kattava tietoisku Vetelistä ja hienoja, kesäisiä kuvia. -Leena-

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa käymään :)

    VastaaPoista
  3. Tuttuja maisemia. Työskentelin 15 vuoden ajan opettajana Vetelissä, asuinkin urani alkuvuosina kolmisen vuotta Vetelin keskustassa eli Kainussa. Oma kotipaikkakuntani Vimpeli on hyvin samanlainen paikka kuin Veteli: pieni maalaispitäjä. Meitä erottaa vain maakuntaraja ja murre. Vetelissä sanotaan kasso isse ja Vimpelissä kato ite kun tarkoitetaan "katso itse".

    VastaaPoista