lauantai 13. helmikuuta 2016

Räyringinjärven kunnostusprojekti

 
 
Kotiseutuni merkittävin järvi, Räyringinjärvi, päätettiin kunnostaa pääosin talkoovoimin vuosina 2014-2015. Järven Isokylän puoleista rantaa ruopattiin, karikivet räjäytettiin ja järven pohjalle asetettiin peräti 1400m pitkä putki. Putki halkoo matalan järven syvännettä ja kuljettaa vettä Pesuojaan. Putki edesauttaa siihen, että veden kiertokulku nopeutuu ja vesi hapettuu nopeammin. Järven pinnalla on usein happirikasta vettä, mutta pohjassa ei, mikä saa järven veden laadun muuttumaan varsinkin kesäisin huonoksi. On sinilevää ja levälauttoja sekä liikaa kaislikkoa. Myös talvisin on esiintynyt happikatoa ja kalakuolemia.
 
Putki asennettiin järven jäälle talkootyönä maaliskuussa 2015 ja kevään mittaan se upposi järven pohjaan. Putkeen oli jäänyt aluksi vettä, jolloin se nousi pintaan, mutta upposi lopulta putkeen porattujen reikien takia. Putkeen kiilattiin betonirenkaita neljän metrin välein. Kukin rengas painaa 80kg.   
 
Räyringinjärvi on erittäin suosittu virkistyspaikka, mutta heikentyneen veden laadun  vuoksi haluttiin palauttaa kalaisan ja näyttävän järven vetovoima.
 
"Kappale kauneinta Suomea"
 
 

Räyringinjärvi sijaitsee 'Suomen kapeimman vesistön', Kruunupyynjoen, keskijuoksulla Vetelissä, Keski-Pohjanmaan maakunnassa. Järven ala on 3,8 km², keskisyvyys 1,5 metriä ja suurin syvyys vajaat neljä metriä. Pienestä vesitilavuudesta johtuen järvi on rehevöitynyt.
 
Järven valuma-alue ei ole paljoa isompi kuin järvi itse, Perhonjoen vedenjakaja kulkee aivan lähellä järven itärantaa. Laskupuro, Pesuoja, virtaa Porasenjokeen, joka muutaman järven jälkeen muuttuu Kruunupyynjoeksi.
 
Kruunupyynjoen vesistön pinta-ala on 788 km² ja järvisyys 2,8 %. Vesistö on tasan sadan kilometrin pituinen, joten keskileveydeksi tulee vain 8 km. Räyringinjärvestä jonkin matkaa kaakkoon vesistö kuroutuu Ähtävänjoen ja Perhonjoen välissä kapeimmillaan vain reilun kilometrin levyiseksi.
 
Projektin kulku:
 
Vetelissä sijaitsevan Räyringinjärven kunnostus on aloitettu järven vesipinnan laskulla.  Nyt alkaneessa kunnostuksen ensimmäisessä vaiheessa järvi pidetään talven 2014 – 2015 aikana puoli metriä normaalia alempana ja rantoja kunnostetaan. Järven laskun tavoitteena on sedimentin tiivistäminen jäätymisen seurauksena ja tätä kautta järven vesitilavuuden lisääminen. Vedenlaskun aiheuttamien haittojen vähentämiseksi järveä hapetetaan tulevan talven aikana kahden hapettimen avulla. Kunnostuksen toisessa vaiheessa on tarkoitus asentaa järven pohjaan putki, jotta hapetonta vettä voidaan jatkossa johtaa pois syvänteestä ja parantaa näin järven tilaa.
 
Räyringinjärven ongelmana on pidempään ollut lisääntynyt vesikasvillisuus, leväkukinnot ja veden ajoittainen sameus.   Järvellä esiintyy talvisin hapettomuutta ja kalakuolemia. Järvi on yksi parhaista Keski-Pohjanmaan lintujärvistä. Järvellä pesii runsaslukuisina monia vesilintulajeja.
 
Kunnostustöissä järvelle jätetään linnustolle tärkeitä järviruokoalueita pesimä- ja suojapaikoiksi.
 
Räyringinjärven kunnostus toteutetaan Räyringin kalastuskunnan, Vetelin kunnan ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen yhteistyönä. Kunnostuksen ensimmäisen vaiheen kustannukset ovat 90 000 euroa ja toisen vaiheen kustannukset 40 000 euroa. Valtio maksaa puolet kustannuksista ja paikalliset tahot toisen puolen.
 
Kunnostuksen yhteydessä yksityisten rantojen ruoppauksiin saa pääsääntöisesti ryhtyä sen jälkeen, kun vesipinta on laskenut luvan edellyttämälle tasolle.  Jos rannanomistajilla on tarvetta aloittaa työt ennen kuin vesi on laskenut lupapäätöksen edellyttämälle tasolle, tulee ruoppauksesta tehdä ilmoitus Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukseen.  Järven vesipinta on nyt 30 sentin päässä kunnostuksen tavoitetasosta. Vesipinnan laskua pyritään nopeuttamaan äskettäin asennetulla toisella putkella. Viime päivien runsaat sateet ovat hidastaneet järven vedenpinnan laskua.
 
Räyringinjärven kunnostuksen suunnittelu alkoi vuonna 2004 ja Räyringin kalastuskunta sai kunnostukseen luvan vuonna 2008. 
 
 Pesuojansuun ruoppausta ponttoonikaivinkoneilla
 
 
 
 
 
 Järven jäälle asennettu 1400m pitkä putki
  
Kukin betonirengas painaa 80kg 

 
Pesuoja ja pato 

 
Vedenpintaa laskettiin, että ruoppaus onnistuisi 

 
Pesuoja 

Kesällä 2015 järvi hengittää taas



 

 
 

torstai 4. helmikuuta 2016

Yksityinen sääasema

Luennolla puhuimme jonkin verran sääasemista. Seinäjoella toimii nimittäin "yksityinen" sääasema. Sivustolla näytetään Forecan ja Sääkeskuksen ennusteet ja aseman oma ennuste.  Lisäksi löytyy toteutuneita sääilmiöitä Seinäjoella, kuten lämpötila, tuulen nopeus ja suunta sekä ilmankosteus. Lisäksi löytyy eilisen, kuukauden ja vuoden keskiarvoja säästä. Tämän päivän tiedot päivittyvät kolmen minuutin välein.


Täälla voit tutustua yksityiseen sääasemaan:

Fysiikan ja kemian demovideo

Syksyllä teimme fysiikan ja kemian opinnoissa demovideon jostain ilmiöstä. Parini kanssa valitsimme aiheeksi veden ja yhden sen ominaisuuden. Tässä video ilostuttamaan päivää.